Schilderen met Cold Wax Medium

 
IMG_3480 2.jpg
 

Lieve creatieve vrienden,

Er is al zoveel in het Engels geschreven over dat mij het leuker lijkt om het in het Nederlands te doen om iedereen aan te steken met het CWM- virus! Ik ben er in ieder geval helemaal verslaafd aan geraakt!

Ik zit vaak ‘s avonds op de bank te googlen naar nieuwe schildertechnieken en ideeën en zo stuitte ik eens op een site waar het gebruik van CWM uitgebreid werd uitgelegd (www.squeegeepress.com). Meteen werd ik gegrepen door deze prachtige techniek! Door het mengen van Cold Wax Medium door je olieverf, vervalt de vet-over-mager regel wat een enorme vrijheid met zich meebrengt! Je kunt nu niet alleen met olieverf, maar ook met pastel, houtskool, pigment, potlood, waskrijt etc. aan de slag! De droogtijd is korter dan met alleen olieverf en doordat het body aan je verf geeft, kun je er prachtige texturen en lagen mee maken! 

 
IMG_2171_Facetune_29-03-2018-08-24-04.jpg
 

Cold wax medium is een medium dat voornamelijk bestaat uit bijenwas met een klein beetje verdunner en andere ingrediënten om de droogtijd te verkorten. Het is zacht, wit en heeft een soort boterachtige consistentie. Zoals gezegd, kan het met veel gemengd worden (zelfs met zand of as uit je open haard..) alleen niet met acryl omdat dat een verf op waterbasis is. Het toevoegen van bijenwas aan verf is niet nieuw en werd al in de oudheid gebruikt. Ik zag laatst bij het programma ‘Het geheim van de Meester’ dat William Turner (17745-1851) ook bijenwas in zijn verf mengde om mooie textuur te krijgen. Er is in Amerika een enorm groeiende groep artiesten die CWM gebruikt en ik hoop dat dat nu overwaait naar Europa. 

Er zijn verschillende soorten Cold Wax Mediums op de markt, waarvan Gamblin en Dorlands de meest bekende. Ik gebruik Gamblin Cold Wax Medium en die bevalt prima! Je kunt het CWM ook zelf maken, wat ik ooit nog eens ga proberen want hier in Frankrijk is Cold Wax Medium nog niet te krijgen dus ik neem het iedere keer mee uit Nederland. 

Voor wie moediger is dan ik, hier het recept voor het maken van CWM:

  • 3 delen Terpentine

  • 1 deel Bijenwas

Verwarm de bijenwas au bain-marie (in stukje breken). Van de pit halen. Langzaam de terpentijn erdoor heen roeren (het is beter om dit buiten te doen!) Als de CWM nog te dik is, kun je er altijd nog een beetje terpentijn doorroeren.

of:

  • 4 delen Bijenwas

  • 1 deel Damar hars brokken

  • 1 deel Lijnolie

  • 12 delen Terpentijn

Verwarm de was en de lijnolie au bain-marie. Haal van de pit en voeg Damar hars brokken en terpentijn toe. 

Mocht je het een keer hebben uitgeprobeerd, laat me weten hoe het geworden is! 

In mijn volgende blog vertel ik wat meer over de ondergrond en de schildermaterialen die ik gebruik in mijn schilderijen. 

Liefs,

Marina

Oja, hier koop ik mijn CWM:

In Nederland: www.vanbeekart.nl

In England: www.jacksonsart.com

Marina Teding van Berkhout