Cold Wax Schildermaterialen
Dit nieuwe blog heeft langer op zich laten wachten dan ik van plan was, maar dat is altijd met Blogs geloof ik. Ik ben druk geweest met schilderen, het geven van workshops en het filmen van mijn online klassen. Leuk maar intensief werk!
Schildermaterialen
Ik zou wat meer vertellen over de schildermaterialen waar we met Cold Wax Medium (CWM) meewerken. Allereerst de ondergrond. Toen ik net begon met het schilderen met CWM, schilderde ik op canvas en dat ging eigenlijk best zolang de lagen maar niet te dik waren. Maar langzamerhand kwamen er steeds meer textuur en lagen in mijn schilderijen met als gevolg dat het canvas krom trok, niet echt leuk als je vindt dat het schilderij best gelukt is! Voor kleiner werk kan het wel, helemaal als je een heel klein beetje “Gamblin Solvent Free Gel Medium’ of ‘Alkyd Lite’ in je mix mengt. Ik vind dat niet zo lekker werken, want het wordt daardoor een beetje glad. Maar het is wel iets om uit te proberen, het zorgt er ook voor dat je laag nog iets sneller droogt en iets meer glanst. Ik gebruik meestal 50% verf en 50% CWM, als je op canvas werkt moet dat volgens de site van Gamblin 70% verf en 30% CWM zijn.
Toch raad ik aan om op een harde ondergrond te werken, zoals houten panelen, mdf, canvasboard, gessoboard of iets dergelijks. Een gewone houten plank moet wel eerst met een grondmiddel behandeld worden (zoals Golden GAC100 of Gamblin PVA Size). Ik werk bijna altijd op ‘cradled panels’ (bijv. Ampersand Gessoboard) die al voorbewerkt zijn, waar ik eerst twee lagen gesso op doe voordat ik begin met de eerste laag.
Ook werk ik op "Arches Oil paper’, dat ik op een houten plank tape. Dit papier is wat duurder dan ander olieverf of mixed media papier maar ik vind dat je duidelijk een verschil ziet, dus het is de moeite waard op dit eens te proberen!
De verf die we gebruiken met Cold Wax Medium is olieverf. Je kunt ook watervermengbare olieverf (zoals Cobra Artist en Winsor&Newton Artisan) gebruiken, maar omdat er een beetje oplosmiddel (solvent) in de CWM zit, verliest het de aspecten van de watermengbare verf, het wordt als het ware gewone olieverf.
Acrylverf kan niet gemengd met cold wax medium omdat het een verf op waterbasis is. Ik heb onlangs een cold wax op waterbasis ontdekt (Powerwax van Powertex) en je kunt veel van dezelfde technieken gebruiken. Het wordt niet zo mooi transparant en diep als met olie maar je kunt een heel eind komen.
Als je CWM in je olieverf mengt, vervalt de regel ‘vet over mager’, wat een enorme vrijheid geeft. Je kunt bijvoorbeeld zand, as of marbledust door je mix mengen voor meer structuur of met pastelkrijt en oliepastels interessante ‘scribbles’ (ik kan daar even geen Nederlands woord voor vinden, krabbels klinkt zoveel minder mooi!) maken. Maar daarover meer in mijn volgende blog!