Cold Wax Medium Schilderprocess

Mijn Schilderproces

Vandaag zal ik wat meer vertellen over mijn eigen schilderproces en hoe ik te werk ga. Wanneer we cold wax medium gebruiken, werken we eigenlijk altijd op een houten paneel of op Arches Oil paper.

Meestal begin ik met minstens twee lagen gesso die ik tussendoor goed laat drogen. Ik mix ongeveer 50% verf met 50% cold wax medium and gebruik de Catalyst wedge of de deegschraper/bowlscraper om de eerste laag aan te brengen. In deze eerste laag kun al prachtige textuur maken met bijv. Stencils, een kam, oliekwastje, stempels, bubble wrap, sateprikker en zo.

Hierna laat ik deze laag goed drogen, meestal kun je er de volgende dag wel weer op werken. Zorg in ieder geval dat er genoeg cold wax in je mix zit, het hangt een beetje van de kwaliteit van de verf af hoeveel. De mix moet er mat uitzien, dan heb je er genoeg Cold Wax ingemengd. De droogtijd hangt ook een beetje af van de omgeving waarin je werkt, of het vochtig is of niet, de dikte van je laag etc.

Schilder process met cold wax medium and olieverf - Marina Teding van Berkhout

Nu de onderste laag droog is, heb ik in dit schilderij voor groen en blauw gekozen omdat mijn de bovenste laag rood/orange gaat worden, zo speel ik een beetje met Complementaire kleuren. Je kunt zoveel lagen aanbrengen als je wilt, ik heb gelezen dat sommigen wel 20 lagen doen! Ik ben na een laag of 4 meestal wel tevreden. Nog steeds werk ik met de bowlscraper of de wegde. Ook in deze laag gebruik ik van alles en nog wat om textuur te maken. Je kunt bijvoorbeeld papier verkreukelen en er in drukken, dat geeft hele mooie fijne lijntjes!

Dit is mijn laatste laag voordat ik aan mijn figuur begin. Ik gebruik niet te veel verschillende kleuren. Soms strooi ik er ook nog pigment of pan pastel overheen. Als deze laag droog is, kun je ook nog er ook nog met pigment sticks, pastelkrijt of Neocolor II op werken. Vaak verdwijnen deze ‘scribbles’ weer maar soms komen ze ineens weer te voorschijn!

Ik hou van tekenen dus ik teken mijn figuur altijd na op tekenpapier maar je kunt haar natuurlijk ook gewoon overtrekken. Als de tekening klaar is, breng ik de tekening over op de ondergrond (die wel goed droog moet zijn!). Je kunt haar natuurlijk ook meteen op je paneel tekenen.

Portret in cold wax medium en olie verf

Daarna bouw ik het figuur langzaam op, goed kijkend naar de lichte en de donkere delen. Wat helpt is af en toe een foto nemen en die in zwart/wit omzetten om te kijken of het licht en donker nog klopt. Maak ook eens een foto van je palette, soms vergis je je hoe donker of hoe licht een kleur kan zijn! Hier heb ik over de achtergrond een transparente laag Indian yellow (met cold wax) gedaan om de achtergrond wat te rustiger te maken. Heel soms gebruik ik een kwast voor de details.

Meer van mijn schilderproces is te zien in mijn online class Figuren schilderen in cold wax en olie.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om me ze te stellen! Ik zou het heel leuk vinden om jullie werk te zien, daarom heb ik de Facebook groep “Cold Wax Creative Community” gemaakt waar je je ‘works in progress’ en je schilderijen in cold wax kunt posten; https://www.facebook.com/groups/Coldwaxcreativecommunity




Previous
Previous

Cold wax schildermaterialen II